Van Swieten sciety

Van Swieten Society

De Van Swieten Society

De Van Swieten Society is één van Nederlands toonaangevende ensembles op het gebied van de oude muziek. Het is een flexibel ensemble gevormd door een vaste kern van musici onder leiding van fortepianist Bart van Oort. De kernbezetting van het ensemble bestaat uit Nederlandse topmusici die zich allen hebben bewezen als specialist op hun instrument. Ze bezetten ieder belangrijke posities in het Nederlandse muziekleven, zowel in de reguliere als in de oude muziekpraktijk. Verder geven wij ruimte en kansen aan jonge en veelbelovende musici om zich verder te ontplooien als deel van het ensemble.
Naast beroemde meesterwerken uit de periode tussen Bach en Mendelssohn spelen wij ook graag onbekendere werken van soms ten onrechte vergeten meesters. De juiste combinatie van deze muzikale ingrediënten leidt tot prachtige en verrassende programma’s met soms spectaculair ‘nieuw’ repertoire.
Wij treden regelmatig op in het buitenland en worden onze programma`s regelmatig opgenomen en uitgezonden door o.a. de KRO, de Radio Wereld Omroep en de Concertzender. In de afgelopen jaren hebben wij daarnaast tientallen cd`s opgenomen.
Naast het voorgaande maken we kindervertelconcerten om jeugd tussen de 6 tot 11 jaar te bereiken. Een voorbeeld hiervan is: “Haydns karwei” voor de periode 2008 tot 2010. Hierdoor hebben wij ons in de afgelopen jaren een unieke eigen positie weten te verwerven in de Nederlandse muziekwereld.

Oprichting

De oprichting van de Van Swieten Society, voorheen Musica Classica, was in 1993 door fortepianist Bart van Oort. De naamsverandering in 2002 was niet toevallig. De afgelopen jaren hebben we naast muziek uit de achttiende eeuw (de Weense klassieken) de vroege negentiende eeuw (het begin van de romantiek) diepgaand verkend. En bij dat repertoire past de naam van de Nederlandse musicus en diplomaat-in-Habsburgse-dienst Baron Gottfried van Swieten.

Baron van Swieten

Baron van Swieten werd in 1733 geboren in Leiden, maar verhuisde in 1745 naar Wenen toen zijn vader als persoonlijk arts van Keizerin Maria Theresia werd aangesteld. Ondanks zijn muzikale talent -als jonge man componeerde hij onder andere opera’s en symfonieën -werd hij diplomaat in Parijs, Brussel, Warshau en Londen en tenslotte ambassadeur in Berlijn, waar hij Carl Phillipp Emanuel Bach en via hem de muziek van diens vader J.S. Bach leerde kennen. Hij keerde naar Wenen terug als Prefect van de Keizerlijke Bibliotheek en met de daar onbekende muziek van beide Bachs in zijn bagage. Als oprichter van de Associierte, een groep edelen die uitvoeringen van oratoria organiseerde, was hij een van de eersten die oude muziek programmeerde. Zo gaf hij Mozart opdracht Handel’s Messiah te bewerken. De Associierte maakte geschiedenis met opdrachten voor Haydn’s Schöpfung en Jahreszeiten, waarbij Van Swieten tekende voor de aanpassingen en vertalingen van de teksten.
Van Swieten was adviseur van Haydn in zijn onderhandelingen met uitgevers en promotor van Beethoven, die zijn eerste symfonie aan hem opdroeg. In 1802 gaf Van Swieten opdracht aan Forkel tot het schrijven van de eerste biografie van J.S. Bach.

Historische instrumenten

Wij spelen op historische instrumenten en het ensemble treedt in een flexibele bezetting op, van pianotrio tot piano-octet, incidenteel afgewisseld met solowerken en duo’s. Dit levert kleurrijke programma’s op met een sterke thematiek. De Van Swieten Society speelt niet alleen meesterwerken van grote componisten, maar onderzoekt ook minder bekende meesters en hun soms ten onrechte vergeten repertoire.

Het ensemble

De kern van het ensemble bestaat uit Heleen Hulst en Sara de Corso (viool), Bernadette Verhagen (altviool), Frank van den Brink (klarinet), Francine van der Heyden (sopraan) en Bart van Oort (fortepiano).

Discografie

De discografie van de Van Swieten Society is inmiddels omvangrijk geworden en omvat tientallen cd’s o.a. trio’s van Beethoven en Hummel (1997), de twee pianokwartetten van Mozart (1999), pianotrio’s van Mozart (1999) en de complete pianotrio’s van Joseph Haydn (10 Cd’s).

Stichting Van Swieten Society
Statutaire zetel Utrecht
Gevestigd te 3632VE Loenen a/d Vecht, Oud Over 60
KvK nummer 59227982
RSIN-nummer: 853377765
Bankrekening nummer NL70 RABO 0138118841

Bestuur: Hanno Riedlin, Marijke Janssens en Frank Mulder.

De programma`s van De Van Swieten Society worden regelmatig opgenomen en uitgezonden door o.a. de KRO, Radio Wereld Omroep en de Concertzender.