Van Swieten Society

De Van Swieten Society

De Van Swieten Society is een collectief van instrumentalisten met een passie voor muziek uit de klassieke en vroeg-romantische periode. Naast beroemde meesterwerken uit de periode tussen Bach en Schumann spelen zij graag onbekendere werken van ten onrechte vergeten meesters. Deze combinatie van muzikale ingrediënten leidt tot prachtige en verrassende programma’s met soms spectaculair ‘nieuw’ repertoire. 

“De Van Swieten Society past in een rijtje met helden als Sherlock Holmes, inspector Morse en Scott & Bailey. Ze komen op plekken die iedereen dacht te kennen, waar ze details opsporen die aan ieders aandacht waren ontsnapt. De Van Swieten Society is het succesvolste Cold Case Team van de klassieke muziek.”

De VSS speelt op authentieke instrumenten en verdiept zich in uitdrukkingsmogelijkheden uit de tijd waarin de stukken geschreven werden. De programma’s worden uitgebreid beschreven en toegelicht tijdens de concerten. Ook op de radio is de VSS regelmatig te horen. De VSS organiseerde succesvolle festivals rondom Beethoven en Mozart in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en TivoliVredenburg in Utrecht. De VSS, opgericht in 1996, heeft inmiddels bijna 20 CD’s opgenomen.

Oprichting

aaaaaDe oprichting van de Van Swieten Society, voorheen Musica Classica, was in 1993 door fortepianist Bart van Oort. De naamsverandering in 2002 was niet toevallig. De afgelopen jaren hebben we naast muziek uit de achttiende eeuw (de Weense klassieken) de vroege negentiende eeuw (het begin van de romantiek) diepgaand verkend. En bij dat repertoire past de naam van de Nederlandse musicus en diplomaat-in-Habsburgse-dienst Baron Gottfried van Swieten.

Baron van Swieten

Baron van Swieten werd in 1733 geboren in Leiden, maar verhuisde in 1745 naar Wenen toen zijn vader als persoonlijk arts van Keizerin Maria Theresia werd aangesteld. Ondanks zijn muzikale talent -als jonge man componeerde hij onder andere opera’s en symfonieën -werd hij diplomaat in Parijs, Brussel, Warshau en Londen en tenslotte ambassadeur in Berlijn, waar hij Carl Phillipp Emanuel Bach en via hem de muziek van diens vader J.S. Bach leerde kennen. Hij keerde naar Wenen terug als Prefect van de Keizerlijke Bibliotheek en met de daar onbekende muziek van beide Bachs in zijn bagage. Als oprichter van de Associierte, een groep edelen die uitvoeringen van oratoria organiseerde, was hij een van de eersten die oude muziek programmeerde. Zo gaf hij Mozart opdracht Handel’s Messiah te bewerken. De Associierte maakte geschiedenis met opdrachten voor Haydn’s Schöpfung en Jahreszeiten, waarbij Van Swieten tekende voor de aanpassingen en vertalingen van de teksten.
Van Swieten was adviseur van Haydn in zijn onderhandelingen met uitgevers en promotor van Beethoven, die zijn eerste symfonie aan hem opdroeg. In 1802 gaf Van Swieten opdracht aan Forkel tot het schrijven van de eerste biografie van J.S. Bach.

Historische instrumenten

Wij spelen op historische instrumenten en het ensemble treedt in een flexibele bezetting op, van pianotrio tot piano-octet, incidenteel afgewisseld met solowerken en duo’s. Dit levert kleurrijke programma’s op met een sterke thematiek. De Van Swieten Society speelt niet alleen meesterwerken van grote componisten, maar onderzoekt ook minder bekende meesters en hun soms ten onrechte vergeten repertoire.

Het ensemble

De kern van het ensemble bestaat uit Heleen Hulst en Sara de Corso (viool), Elisabeth Smalt (altviool), Diederik van Dijk (cello), Frank van den Brink (klarinet) en Bart van Oort (fortepiano).

Discografie

De discografie van de Van Swieten Society is inmiddels omvangrijk geworden en omvat tientallen cd’s o.a. trio’s van Beethoven en Hummel (1997), de twee pianokwartetten van Mozart (1999), pianotrio’s van Mozart (1999) en de complete pianotrio’s van Joseph Haydn (10 Cd’s).

Stichting Van Swieten Society
Statutaire zetel Utrecht
Gevestigd te 3951 BM Maarn, Het Steenbeek 18
KvK nummer 59227982
RSIN-nummer: 853377765
Bankrekening nummer NL70 RABO 0138118841

Bestuur: Hanno Riedlin, Marijke Janssens en Pieter Kuipers.

De programma`s van De Van Swieten Society worden regelmatig opgenomen en uitgezonden door o.a. de KRO, Radio Wereld Omroep en de Concertzender.