Van Swieten Society

Dansmeesters

Klassieke Dansmeesters

in het Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam, 4 januari 2015, 15:00 uur

Kun je het nieuwe jaar beter beginnen dan met muziek en dans? Zoals in alle eeuwen hebben we midden in de donkere dagen (zelfs in een winter die zo zacht is als deze) behoefte aan ontspanning, vrolijkheid en gezelligheid temidden van vrienden en bekenden. Het traditionele Italiaanse Carnavalsseizoen met al zijn dans en spel vond dan ook al in februari plaats. Het Weense dansseizoen begon rond diezelfde tijd. De Van Swieten Society begint nog iets eerder! Wij openen het nieuwe, muzikaal veelbelovende jaar 2015 op 4 januari met een nieuwjaarsconcert in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Het wordt een afwisselend programma met vrolijke en mooie 19e-eeuwse dansmuziek van onze goede bekenden – sommigen zijn huisvrienden – de Klassieke Dansmeesters Ludwig (van Beethoven), Franz (Schubert), Wolfgang (Mozart). Luigi (Boccherini), en natuurlijk Johann (Strauss), en nog een paar naaste bekenden. Veel van hun werken werden niet voor de concertzaal maar juist voor feestelijke gelegenheden gecomponeerd. Daarom delen we hun muziek graag met u, onze muzikale vrienden van soms al vele jaren.

Dansen was, zowel in kleine kring als aan het hof met soms duizenden dansers tegelijk, een belangrijk onderdeel van de sociale omgang. Het Keizerlijke Hof in Wenen was bijvoorbeeld een belangrijke opdrachtgever voor het Carnavalseizoen. In de Redoutensaal, bestaande uit verschillende danszalen konden zich wel drieduizend man tegelijk vermaken – al schrijft een Italiaanse ‘reisgids’ uit 1800 dat het “veel aangenamer was als er maar 1500 mensen waren”… De Van Swieten Society: Francine van der Heyden zang, Marion Moonen fluit, Frank van den Brink klarinet, Bart van Oort en Petra Somlai piano, Heleen Hulst en Josje ter Haar viool, Bernadette Verhagen altviool, Job ter Haar en Jan Insinger cello. De Van Swieten Society wordt voor het Nieuwjaarsconcert aangevuld met Florence Rapati en Jelle van Vlierberghe, de dansers van Flow Performing Arts. Ze maken aanschouwelijk waarom er in Wenen rond 1800 zo’n enorme dansrage ontstond.

Wij zien uit naar dit programma, met een aantal prachtige meesterwerken en een heleboel leuke en afwisselende werken, én genoeg om naar te kijken, belooft het een prachtige middag te worden. Intussen wensen wij u een mooie kersttijd, een met véél muziek.

J.S. Bach Suite voor cello
L. van Beethoven Pianokwartet opus 16, deel 3
F. Schubert Komische Ländler voor twee violen, D. 354
L. van Beethoven Mondschein sonate
Meyerbeer Hirtenlied
W.A. Mozart uit de Zauberflöte: Ouvertüre, Wie Stark ist nicht dein Zauberton, Die Hölle Rache kocht in meinem Herzen
J. Brahms Dans voor piano vierhandig
F. Schubert Der Musensohn, Heidenröslein
L. van Beethoven Klarinettrio op 11, deel 3
C.E. Graaf Duo Economique voor viool vierhandig
Joh. Strauss jr. Pizzicato polka
Joh. Strauss jr. An der Schönen Blauen Donau