Van Swieten Society

Mátyás Virág

Mátyás Virág (1994) is een Hongaarse cellist, momenteel gevestigd in Nederland. Hij verdeelt zijn tijd tussen orkest- en kamermuziekprojecten door heel Europa en voert een breed en gevarieerd repertoire uit, variërend van de vroege barok tot nieuwe composities.

De afgelopen jaren speelde Mátyás met gerenommeerde historische en moderne ensembles zoals Arcangelo (UK), English Baroque Soloists (UK), Orchestre Révolutionnaire et Romantique (UK), Nederlandse Bachvereniging (NL), Spira Mirabilis (IT), Insula Orchestra (FR), Orfeo Orchestra (HU), Asko|Schönberg (NL) en het New European Ensemble (NL), en werkte hij uitgebreid samen met o.a. John Eliot Gardiner, Philippe Herreweghe, Jonathan Cohen, Laurence Equilbey, Kati Debretzeni en György Vashegyi, en trad hij op tijdens festivals als de BBC Proms, Bachfest Leipzig, Festival du Périgord Noir, Hong Kong Arts Festival, Printemps des Arts de Monte-Carlo of het Budapest Spring Festival en nam hij deel aan het maken van verschillende cd-opnames.

Zijn passie voor kamermuziek heeft geleid tot samenwerkingen met musici als Lorenzo Coppola, Makoto Akatsu, Anneke Boeke, Kinga Gáborjáni en kamermuziekensembles als de Van Swieten Society (NL), Der Musikalische Garten (CH) en het Classicus Ensemble (HU). Daarnaast was hij een van de initiators van het Trio Silhouette met pianist/regisseur Róza Radnóti en danseres/choreografe Rita Góbi, een ensemble dat als 1e prijswinnaar uit de bus kwam bij de internationale competitie het ‘Goodmesh Concours’ in 2022.

Naast zijn reguliere concertactiviteiten werkt Mátyás sinds 2020 als (assistent) kamermuziekcoach aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij heeft een bachelordiploma van de Franz Liszt Academy of Music in Boedapest en behaalde nog een bachelordiploma en een masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, nadat hij zowel moderne als historische uitvoeringspraktijk had gestudeerd bij István Varga, Rita Wagner, Lucia Swarts en Larissa Groeneveld.
Tussen 2011 en 2019 werd Mátyás genereus ondersteund door de MOL New Europe Foundation (HU) en het Paul Hermann Fonds (NL)

Sponsors