Van Swieten Society

                                                        

Vrienden van de Van Swieten Society

programmering
De Van Swieten Society is een groep musici met een passie voor kamermuziek. Al bijna drie decennia streven wij er naar om grote meesters op het podium te brengen naast meesterwerken van onbekendere componisten. Onze programma’s brengen het repertoire, de concerten, de veelkleurigheid en intense beleving en de opwinding van het nieuwe van het muziekleven tussen ca 1750 en 1850 tot leven. Zo laten wij u graag delen in onze eigen verbazing over en bewondering voor het vrij onbekende pianokwartet van Schubert (maart 2022), een van de grote pianoconcerten van Mozart (april 2022), een totaal vergeten strijkkwartet van Dussek of een pianokwintet van de vrijwel vergeten vrouwelijke pionier Louise Farrenc (beide seizoen 22-23). Die passie is onze drijfveer zowel bij concerten als via CDs, waarin wij onze ziel en zaligheid leggen.

Alle concerten worden voorafgegaan door intensief research. Dat vindt zijn neerslag in de programmering: het muzikale verhaal dat we willen overbrengen, de verwondering en bewondering voor eeuwen van schoonheid en genie. Om die schoonheid niet te laten vervliegen na de laatste noot die live geklonken heeft maken we ook opnames, voorzien van een uitgebreide toelichting. CDs zijn weliswaar niet meer zo courant maar onze opnames vinden binnen enkele uren na de release hun weg naar het internet en worden daar talloze malen beluisterd.

 

Vrienden van de Van Swieten Society
De band met ons publiek voelen wij bij onze concerten, waarbij we altijd door middel van mondelinge toelichtingen contact maken. Na afloop horen we vaak (en graag) wat u er van vond, aan de bar of via een mailtje. Die band heeft geresulteerd in de Vrienden van de Van Swieten Society. Deze gestaag groeiende groep Vrienden steunt de VSS al jaren, zowel financieel als logistiek. Dankzij de Vrienden kunnen wij groter bezette programma’s spelen en CDs opnemen. Onze dank kan niet voldoende in woorden worden uitgedrukt: dat doen we graag op het podium.

Hieronder introduceren wij onze beschermheren en -dames: Vrienden, Kapellmeister en Baronnen van de Van Swieten Society. Tot slot vindt u informatie over de manier om Vriend te worden. Van enkele vrienden hebben we heel genereuze bijdragen ontvangen. Sommigen blijven graag anoniem, anderen willen we hier noemen en openlijk bedanken.

 

Walter Heijder verheffen we tot Baron van Swieten van de 21e Eeuw. Walter Heijder schreef ook een bijzonder boek over Beethoven.

Walter Heijder - Was Beethoven een asperger?Een paar jaar geleden viel er een lijvig manuscript bij mij op de deurmat. Het was afkomstig van VSS-vriend Walter Heijder, met het verzoek om het eens door te lezen en van commentaar te voorzien. Het ging over Beethoven, maar de invalshoek was niet alleen verrassend maar ook heel overtuigend. Walter, zelf een ervarings-expert, vraagt zich namelijk af of Beethoven misschien een Asperger (een milde vorm van autisme die vaak samengaat met bovengemiddelde intelligentie) was. Zijn argumenten zijn verbazingwekkend goed en geven een nieuw en respectvol beeld van Beethoven. Ter gelegenheid van een van onze vriendenbijeenkomsten vroegen we Walter om zijn inmiddels gepubliceerde boek (“Was Beethoven een Asperger?” ter gelegenheid van het Beethovenjaar 2020) aan de verzamelde vrienden te presenteren. Dat werd zo’n interessante en amusante lezing dat we hem vroegen om het in het Beethovenjaar nog een keer in TivoliVredenburg te komen vertellen, voorafgaand aan een van onze concerten. Ook die lezing was een succes. Zijn boek is inmiddels in het Engels vertaald en zal naar mijn mening ook internationaal aanslaan. Hartelijk dank voor je bijdrage aan onze kennis Walter, en niet minder voor je genereuze bijdrage aan het wel en wee van de Van Swieten Society. (Bart van Oort)

 

Jan Nuchelmans, oud-bestuurslid en Kapellmeister van de Van Swieten Society, verwoordde zijn motivatie als volgt.

Voor het ontstaan van mijn band met de Van Swieten Society moeten we ver terug, naar 1985. Bart van Oort nodigde mij toen uit voor een voorspeelavond aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij studeerde bij Stanley Hoogland. Hij wilde een gooi doen naar een plek in het Festival Oude Muziek waar ik dat jaar gekozen had voor een prominente plaats voor de fortepiano. Het werd het begin van een samenwerking die mij veel moois heeft gebracht: naast het bekendere werk was er vaak de verrassing van prachtig repertoire buiten de begane paden, verdedigd door Bart en een schare aan bevlogen kamermuziekcollega’s. Die aanhoudende verrijking is reden om mijn morele steun aan de VSS te bezegelen met de bescheiden financiële plichten die aan het Kapellmeister-schap verbonden zijn.

 

Hans van Krevelen is muziekuitgever en Kapellmeister van de Van Swieten Society. Ook met Hans gaat mijn band vele jaren terug.

Al tijdens mijn studententijd in de jaren ’80 kocht ik partituren van de uitgeverij Musica Repartita van muziekliefhebber en muziekfanaat Hans van Krevelen. Prachtig opgeschoonde, uitstekend leesbare eerste drukken uit bibliotheken in heel Europa, opgediend door een onvermoeibare, nieuwsgierige uitgever op zoek naar onbekende muzikale parels. Muziek die door de mainstream muziekuitgeverijen niet was opgemerkt of die als onrendabel werd gezien: de Kleinmeister, componisten uit de breedte van het muziekleven. Met de uitgeverij Musica Repartita begon hij in 1986, eerst vooral voor het klavecimbel. De fortepiano kwam in beeld door zijn vriendschap met klavecinist en collega-uitgever Giuseppe ‘Pino’ Accardi die sinds 1984 zijn serie Biblioteca Classica uitgaf. In 2006 nam Hans zijn verzameling van ca 300 oude partituren over. Hans bezoekt al decennia meerdere concerten per week, hij kent veel musici en alle musici kennen hem. Zijn interesse is vooral in klavier-solo (clavecimbel, fortepiano, orgel) en kamermuziek met klavier uit de barok en vroeg-klassieke periode, dus bij de Van Swieten Society zit hij bij elk nieuw programma in de zaal. Sinds 2018 is hij Vriend van de VSS met de status van Kapellmeister. Wij zijn blij met deze muzikale allesweter en allesvreter als beschermheer. (Bart van Oort)

In Januari 2022 bereikte ons het bericht dat Hans onverwacht was overleden, alleen in zijn huis in Utrecht. Hij liet vele dozen met partituren na en twee huizen gevuld met instrumenten, antiek, en de parafernalia van een muzikaal leven. Ons programma Muziek voor de Koning (April 2022) mag worden opgevat als een eerbetoon aan Hans en aan allen die de muziek steunen, door hun concertbezoek, enthousiasme en aardse steun. Wij zullen hem missen.
Bart van Oort, namens musici en bestuur

 

Vriendenbijeenkomsten
Behalve onze Nieuwsbrief (elk kwartaal) zijn er twee Vriendenbijeenkomsten per jaar, waar alle Vrienden welkom zijn. Er wordt in een informele sfeer muziek gespeeld, met elkaar gepraat, er worden toelichtingen gegeven op de programma’s en een lezing over zaken die ons muzikaal bezig houden, alles onder het genot van een drankje en een hapje. Het is een zeer gewaardeerde traditie die we ook dit seizoen weer voortzetten: onze meest recente bijeenkomst vond plaats in Amsterdam op 7 november jl.

Wilt u ook Vriend, Kapellmeister of Baron worden? Stuur een email naar info@vanswietensociety.nl. Hieronder alle details.

‘Vriend/Vriendin’ vanaf € 35/jaar
Een Vriend/Vriendin krijgt hiervoor:
-Voorkeursplaatskeuze waar mogelijk
-De nieuwsbrief eens per kwartaal
-Vriendenbijeenkomsten
– CD’s bij voorinschrijving
-voorinschrijving van nieuwe CD’s met korting, gesigneerd

‘Kapellmeister’ vanaf €250/jaar
als boven, plus:
-vrijkaartjes voor VSS optredens: bijvoorbeeld gasten meenemen bij uw abonnement; een optreden bezoeken van onze Utrechtse serie in plaats van de Amsterdamse (of andersom); vrijkaartjes voor andere VSS optredens.
– repetities bijwonen
– onze nieuwe cd gesigneerd gratis ontvangen

‘Baron(es) Van Swieten van de 21e Eeuw’ €2500 per jaar
Musici van de VSS proberen in principe muzikale wensen van de Baron te vervullen.
– eens per jaar een eigen concert binnen Nederland
– programmering in overleg
– organisatie door de Stichting VSS, logistieke kosten zijn voor rekening van de Baron
– een masterclass voor de muzikale Baron
– zelf eens meerepeteren
– een lans breken voor een musicus waarmee de VSS zou kunnen optreden
– vrijkaartjes in een bestaande concertreeks (tot een haalbaar maximum).

Zakelijke Sponsors, vanaf €2500 per jaar
Logo op de VSS website, in de nieuwsbrief en CD booklets, op flyers, posters, in zaal aankondigingen, waar mogelijk op radio en tv. Recht op eigen concert(en). De zakelijke sponsor kan in overleg zakelijke contacten voor VSS optredens uitnodigen. De VSS kan op een locatie naar keuze van de sponsor optredens en lezingen verzorgen.

 

ANBI
De stichting Van Swieten Society is een goed doel met  een ANBI status (Algemeen Nut Beoogende Instelling). Vanaf 1 januari 2012 mogen Particulieren in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken bij donaties aan culturele ANBI’s. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken. De Stichting Van Swieten Society betaalt geen belasting over uw gift of over erfenissen.
Meer informatie op giftenaftrek en op Belastingdienst.nl